» 

 » 

Bibelhelgen Med evigheten i sikte (MEIS)

Bibelhelgen Med evigheten i sikte (MEIS)

09.02.2024 17:00 – 11.02.2024 14:30

välkommen på bibelhelg!

Varmt välkommen till Med evigheten i sikte (MEIS) – bibelhelgen för alla åldrar – som hålls i Evangeliska Centret i Vasa, den 9–11 februari 2024! Bibelstudier med David Appell (Umeå), intressanta seminarier, barnprogram, ungdomsprogram, festkväll, familjemässa m.m. står på programmet. Kom och dela gemenskapen kring Guds LEVANDE ORD!

Se mera info om program för små och stora, medverkande, seminarier och kontaktuppgifter nedan och i diskussionsfliken i Facebook-evenemanget!

Anmälan med tanke på mat, barnprogram och utrymmesplanering görs senast söndag 4.2.2024 via anmälningsformuläret som hittas längst ner i inlägget. Ingen kursavgift, du betalar bara för maten och logi ifall du övernattar på EC!

Bibelstudierna med David Appell, festkvällen på lördag och familjemässan på söndag är också tillgängliga via YouTube. Klicka här för spellistan eller se Länkar till streaming via YouTube nedan (aktiveras senare).

Välkommen!

Kontaktperson: Martin Sandberg (040 150 5804, ).

Läs mer om bibelhelgen genom att klicka på plussen (+) nedan eller i denna folder (PDF-format).

Arr: Efo och SLEF

FREDAG 9.2.2024
17.00 Fredagsmys med pizzabuffé och glassbar / 18.00 Inledningsmöte*, bibelstudium 1: Är Bibeln verkligen Guds ofelbara ord? Musikprogram av Mattias Björkholm och Emma Wallin-Flottorp. Kvällste. / 20.30 Lovsångskväll och nattcafé för ungdomar och andra

LÖRDAG 10.2.2024
9.30 Bibelstudium 2*: Är Bibeln så klar att man kan förstå den? / 10.45 Seminariepass 1*: Bön och lovsång; NådegåvorBikten – en bortglömd skatt?Sport och bollspel / 12.00 Lunch / 13.15 Seminariepass 2*: Jobbigt värre; Uppdrag: RelationerKristen och studerandePlanering av söndagens outreach / 14.30 Kaffepaus / 15.15 Bibelstudium 3*: Hur ska man förstå Bibeln? / 16.30 Middag / 18.00 Festkväll*: Tal av David Appell, sång av Ungdomskören Evangelicum. Lovsång och förbön. Kvällste. / 20.30 Sen kväll med Gud – ungdomskväll och nattcafé

SÖNDAG 11.2.2024
8.30 Outreach med andakt och sång i fängelset / 10.30 Familjevänlig morgonandakt och bibelstudium 4*: Är Bibeln en tillräcklig uppenbarelse från Gud? / 12.00 Lunch / 13.00 Familjemässa: Albert Häggblom, sång av MEIS-barnen / Kaffe

Sändningarna är tillgängliga både i direktsändning och senare.

Med evigheten i sikte 2024 (MEIS)
Spellista: https://www.youtube.com/playlist?list=PLsx3_VvYKYH_uIz9yuZnPZoePtLjOtLdX

Fredag 9.2.2024 kl 18:00
MEIS 2024: Inledningsmöte och bibelstudium 1
https://youtube.com/live/eViKv2FF8Ck?feature=share

Lördag 10.2.2024 kl 09:30
MEIS 2024: Bibelstudium 2
https://youtube.com/live/ee1kIcH6q38?feature=share

Lördag 10.2.2024 kl 15:15
MEIS 2024: Bibelstudium 3
https://youtube.com/live/FsE6f7TXVZg?feature=share

Lördag 10.2.2024 kl 18:00
MEIS 2024: Festkväll
https://youtube.com/live/0PEUyTuRIf4?feature=share

Söndag 11.2.2024 kl 09:30
MEIS 2024: Familjevänlig morgonandakt och bibelstudium 4
https://youtube.com/live/eQ5lPGQNjG4?feature=share

Söndag 11.2.2024 kl 13:00
MEIS 2024: Familjemässa
https://youtube.com/live/Pn3VAHqcHF8?feature=share

Välkommen på bibelhelg alla barn! 👶🏽👧🏼🧒🏻

Det ordnas skilt program för barnen i två olika åldersgrupper (ca 3–6 år och ca 7–12 år). Det blir bibelbitar, lek, sång, bön och mycket annat skoj. 

I broschyren och i programmet (se ovan) är tiderna då det ordnas program för barnen utmärkta med en asterisk (*). Barnen har alltså eget program under fredag: ca 18.30–19.30, lördag: 9.30–10.30, 10.45–12, 13.15–14.30, 15.15–16.30, ca 18.30–19.30 och söndag: ca 11–12. BarnOas leder barnprogrammet för de äldre barnen på lördag 10.45, 15.15 och 18. 

Vid inledningsmötet på fredag kväll, festkvällen på lördag och vid den familjevänliga andakten på söndag morgon inleder vi alla tillsammans i festsalen före barnen går till sitt. MEIS-barnen deltar i och medverkar med sång under söndagens familjemässa.

I år samlas de ÄLDRE barnen, ca 7–12 år, i tredje våningen i EC, förutom under lördagens pass kl. 10.45, 15.15 och 18 då de har sina samlingar med BarnOas i daghemmet Strandsvalan, som ligger i princip nästgårds till EC. Barnen får sällskap av ledare från EC till Strandsvalan. Klockan 13.15 på lördagen blir det uteliv. Ta med utekläder och gärna en pulka eller liknande.

De YNGRE barnen, 3–6 år, samlas alltid i tredje våningen. Där kan de också leka i barnens rum på föräldrarnas ansvar under pauserna, så undviker vi att trapphusen och korridorerna blir lekplatser. Klockan 13.15 på lördagen leker barnen ute. Ta med utekläder!

För de MINSTA barnen med föräldrar finns ett lekrum i kabinettet invid matsalen. Föräldrarna kan följa med programmet i festsalen via ljud- och i någon mån bildöverföring.

På innergården med utgång från matsalen finns en skyddad plats där man kan ha barnvagnar.

För familjer med små barn passar det bäst att äta i matsalen, där det finns några barnmatstolar och mikro för den som vill värma egen mat.

Varmt välkomna, alla barn! 

Skriv namn och telefonnummer på listan då du för de yngre barnen (3–6 år) till barnprogrammet och ”kvittera ut” dem när programmet är slut. De äldre barnen (7–12 år) släpps iväg då barnprogrammet är slut. Kom överens med ledaren för det passet ifall ni har andra önskemål med yngre eller äldre barn. 

Julia Järveläinen har koordinerat barnens program som leds av flera ledare och hjälpledare

Kontakta ungdomssekreterare Martin Sandberg, , 040 150 5804, om du har frågor om barnprogrammet.

Välkommen till MEIS alla ungdomar och unga vuxna!

Tanken är att en stor del av programmet på MEIS är till för ungdomar och unga vuxna.

På fredag kväll 20.30 är det Lovsångskväll och nattcafé för ungdomar och andra. På lördag kväll 18.00 är det Festkväll där bland andra Ungdomskören Evangelicum medverkar. På lördag 20.30 är det Sen kväll med Gud – ungdomskväll och nattcafé med ungdomssekreterarna Martin Sandberg och Tanja Forsblom med gäster.

Seminariet Kristen och studerande på lördag 13.15 är speciellt riktat till ungdomar.

Kolla också in de andra seminarierna,David Appells bibelstudier och söndagens familjemässa!

Årets bibelstudiehållare är David Appell från Umeå, Sverige. David är stiftsprost i Missionsprovinsen i Sverige och verksam som präst i Sackeuskyrkan i Umeå. Han är gift med Gunilla och har fem barn.

Huvudtemat för årets MEIS är Levande ord. Så här skriver David om bibelstudierna:

”Vi hör dagligen många ord. En del är direkt nedbrytande. Annat är ganska intetsägande. Somligt vi hör kan vara givande. Men inget annat ord än Guds ord är levande. Guds ord vittnar om sig självt att det ger liv, förstånd, glädje och ljus. Det finns inget viktigare i våra liv än att stanna upp och verkligen lyssna till Guds levande ord och på det sättet ta emot allt som Gud vill ge.

Just därför att Guds ord är levande och verksamt väcker det reaktioner och invändningar. Vi utsätts ständigt, ofta omedvetna om hur mycket det påverkar oss, av röster som vill överrösta Guds tilltal – människors invändningar, bibelkritiska röster, egna tvivelstankar och förnuftets invändningar. Sådana röster måste vi lära oss att urskilja och bemöta – med Guds levande ord!

Välkomna att höra levande ord och få liv!”

Bibelstudierna hålls enligt följande:
Fredag kl. 18 ”Är Bibeln verkligen Guds ofelbara ord?”
Lördag kl. 9.30 ”Är Bibeln så klar att man kan förstå den?”
Lördag kl. 15.15 ”Hur ska man förstå Bibeln?”
Söndag kl. 10.30 ”Är Bibeln en tillräcklig uppenbarelse från Gud?”

Dessutom predikar David över rubriken ”Hör, du som har öron att höra med!” under lördagens festkväll som börjar kl. 18. 

Bön och lovsång (med Susanna Sandell) i Festsalens främre del
Under en intensiv helg kan det vara skönt att få släppa allting och komma inför Gud. Vi kommer att sjunga och be tillsammans. Välkomna att ta en stund för att lovsjunga till vår Gud!
Medvandrarna Christel och Jonas Björkstrand är tillgängliga för samtal och personlig förbön. 

Nådegåvor (med Albert Häggblom) i Festsalens bakre del
Sträva efter kärleken, men var också ivriga att få de andliga gåvorna […] sök då sådana som bygger upp församlingen så att ni har dem i överflöd. Så uppmanar aposteln i Första Korintierbrevet 14. Vilka är dessa gåvor? Hur tar de sig uttryck? Hur kan vi tjäna varandra och bygga upp församlingen?
Albert Häggblom är gift med Carina och en sexbarnsfar bosatt i Pedersöre. Han arbetar som verksamhetsledare för SLEF. Han njuter av att undervisa Bibelns ord, leva familjeliv och att motionera.

Bikten – en bortglömd skatt? (med Leif Erikson) i Klassrum 209 i kursgårdens andra våning
Seminariet utgår från vad Jesus säger om bikten i NT och sedan bekantar vi oss med Martin Luthers själavårdande och praktiska undervisning om den. Vi diskuterar också hur bikten kan hjälpa oss i vår andliga nöd och noterar vad kyrkolagen säger om tystnadsplikten.
Leif Erikson är en pensionerad präst som bor i Vasa. Han har arbetat som församlingspräst, på EFO, vid Åbo Akademi och med olika uppgifter inom SLEF. Han har också sysslat med reformationsteologi och skrivit ett antal böcker om den.

Sport och bollspel (med Johan Gädda) i Vasa gymnasium samlas i EC:s foajé kl. 10.30

Jobbigt värre (med Lars Lövdahl) i Klassrum 209 i kursgårdens andra våning
Seminariet handlar om själavård för tid och evighet i Jobs bok i Bibeln. Läs gärna Jobs bok på förhand som förberedelse för seminariet!
Lars Lövdahl är en 70-årig pensionerad präst. Han är född i Kristinestad men numera bosatt i Karperö.

Uppdrag: Relationer (med Victoria Grönlund) i Festsalen främre del
En grundtanke i kristen tro är försonade relationer. Kallelsen till relation med Gud innebär också kallelse till gemenskap med varandra. Vad betyder det här i praktiken, och varför kan det i praktiken vara så svårt?
Victoria Grönlund är psykolog och arbetar inom företagshälsovården i Vasa. Hon är gift med David och har fyra barn.

Kristen och studerande (med Hanna-Leena Ventin m.fl.) i Strandsvalans daghem (ingång från brandgatan)
På det här seminariet pratar vi om vilka möjligheter och utmaningar vi möter som kristna unga vuxna och studerande i vår tid. Vi hör inspirerande berättelser från Finland och andra länder. Gud verkar beröra den unga generationen av idag och den andliga längtan bland unga är stor. Hur ser det ut att vara utrustad för en tid som den här?
Hanna-Leena Ventin är vatteningenjör och mamma till tre barn. Hon har länge haft en dröm – som hon har fått börja leva ut de senaste åren – att få undervisa om Bibeln och att få uppmuntra och hjälpa andra att stiga in i sina kallelser. Hanna-Leena jobbar deltid som studentarbetare inom OPKO (Studentmissionen på finska).

Outreach (med Jonas Björkstrand) i Konferensrummet i kursgården tredje våning
Jonas Björkstrand vittnar om, samt undervisar kring, vad Bibeln lär oss om evangelisation och hur vi är kallade att arbeta tillsammans som Kristi kropp (1 Kor 12). Vi kommer även förbereda oss inför söndagen då vi får möjlighet att testa på evangelisation i praktiken i Vasa fängelse. Exakta klockslag för besöket i fängelset klarnar inom kort. Du kan delta i seminariet även om du inte kommer med till fängelset.
Jonas Björkstrand är make och tvåbarnsfar, jobbar som IT-säkerhetsansvarig och är aktiv bl.a. inom Bullaligan i Vasa.

Matpriser. Notera prissättningen som gynnar kursdeltagare som deltar i större del av helgen!
Måltidspaket (alla måltider): för fredag till söndag: 63 euro; för fredag till lördag: 47 euro; för lördag till söndag: 47 euro
Enskilda måltider: pizza- och glassbuffé: 12 euro; lunch: 13,50 euro; middag: 11 euro; eftermiddagskaffe: 6 euro; kvällste: 8 euro
Barn i åldrarna 5–12 år får 50 procents rabatt på alla matpriser, även paketpriser. Barn under 5 år äter gratis. Betala gärna med kort. Kylskåp och mikrovågsugn finns till förfogande i matsalen för den som behöver. Övernattande på internatet har tillgång till hostelgästernas gemensamma kök i våning 3.

EC Café. Det finns möjlighet att köpa smått och gott från EC Café under hela helgen.

Samtal och förbön. Under MEIS kommer Christel och Jonas Björkstrand att fungera som medvandrare för den som vill samtala eller få förbön. Passa på!

Bokförsäljning. SLEF-Medias bokhandel är öppen under hela helgen med ett digert bokutbud.

Outreach med andakt och sång i Vasa fängelse. Vi besöker Vasa fängelse och håller en andaktsstund i fängelsekapellet. Denna outreach planeras under lördagens seminariepass kl 13.15, så kom gärna med på det ifall du vill med till fängelset.

Inkvartering på Efos internat. Lakan, handduk och frukost ingår. Begränsat antal platser. (Massinkvartering kan tyvärr inte erbjudas.) Pris: 74 euro/natt/dubbelrum (extra madrass på golvet: 20 euro); 57 euro/natt/enkelrum

Arrangörer: Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland (SLEF), Evangeliska folkhögskolan i Svenskfinland (Efo).

anmäl dig här


Anmäl dig
 med tanke på mat, barnprogram och utrymmesplanering senast söndag 4.2.2024 genom att fylla i anmälningsformuläret nedan. Ingen kursavgift, du betalar bara för maten och logi ifall du övernattar på EC.

Anmälningsformuläret för måltider och grupper har stängt. Du kan delta oanmäld i helgens program. Ställ dig sist i matkön ifall du önskar äta oanmäld så att maten säkert räcker till de som anmält sig.